Πριν τη σύλληψη

Η επίτευξη εγκυμοσύνης πολλές φορές αποτελεί ένα προγραμματισμένο γεγονός.

Το ζευγάρι στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο, ώστε να συζητήσει σχετικά με την πιθανή εγκυμοσύνη και να λάβει οδηγίες που θα διασφαλίσουν κατά το δυνατόν την επιτυχή σύλληψη και την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος αρχικά θα πρέπει να λάβει ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, εστιάζοντας κυρίως σε προβλήματα υγείας της μητέρας, του πατέρα ή και της ευρύτερης οικογένειας των γονέων. Η ύπαρξη κληρονομούμενων νοσημάτων (πχ μεσογειακής αναιμίας, κυστικής ίνωσης κ.α.) κάνει αναγκαίο τον προγεννητικό έλεγχο για τα νοσήματα αυτά. Σε περίπτωση ύπαρξης άλλων πιο σπάνιων κληρονομούμενων νοσημάτων, μπορεί να είναι χρήσιμη και η προγεννητική συμβουλή από εξειδικευμένο γενετιστή.

Νοσήματα της μητέρας όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α. πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό πριν την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Η λήψη φαρμάκων από τη μητέρα για διάφορα νοσήματα (πχ ακμή, επιληψία, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) πρέπει να συζητηθεί καθώς κάποια από αυτά πρέπει να διακοπούν πριν την επίτευξη εγκυμοσύνης, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό που τα έχει συστήσει. Προσοχή επίσης και σε κρέμες καλλυντικές ή φαρμακευτικές: κάποιες από αυτές μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Α ή ρετινοειδών ή άλλων ουσιών που βλάπτουν το έμβρυο.

Η λήψη αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη σύλληψη, όσο και την πορεία της εγκυμοσύνης. Σταματήστε τα νωρίς!

Η διατροφή επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τρέφεστε υγιεινά αλλά χωρίς υπερβολές. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (πολύ καλά πλυμένα, ώστε να περιοριστεί η πιθανή μετάδοση τοξοπλάσματος), κατανάλωση κρέατος καλά ψημένου και περιορισμός γλυκών και σάκχαρης, ώστε να μην πάρετε πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μπορείτε να πάρετε συνολικά 10-14 κιλά περίπου), είναι ότι χρειάζεται. Αν είστε υπέρβαρη, φροντίστε να περιορίστε το βάρος σας πριν την επίτευξη εγκυμοσύνης, γιατί αυτό έχει πολλαπλά οφέλη: ευνοεί τη σύλληψη και περιορίζονται οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η λήψη βιταμινών ή συμπληρωμάτων διατροφής είναι επίσης κάτι άλλο που πρέπει να συζητηθεί. Γενικά να έχετε υπόψη σας ότι χρειάζεται να λάβετε φυλικό οξύ 1-5 mg την ημέρα ξεκινώντας 2 μήνες πριν τη σύλληψη. Συνήθως η λήψη σιδήρου δεν είναι αναγκαία από την αρχή, εκτός και αν υπάρχει αναιμία.

Άλλα ζητήματα που ενδεχομένως να σας απασχολήσουν και θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας πριν την εγκυμοσύνηη ή κατά την πρώτη επίσκεψη σας ώς έγκυος, είναι ζητήματα που αφορούν

  • την εργασία σας (έκθεση σε ακτινοβολίες, χημικά, έντονη σωματική καταπόνηση),
  • την έκθεση στον ήλιο (προσοχή στην υπερέκθεση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις μεσημεριανές ώρες. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας)
  • τις σεξουαλικές επαφές (γενικά επιτρέπονται εκτός και αν ανακύψει μαιευτική αντένδειξη: αιμορραγία, χαμηλή πρόσφυση πλακούντα, ανεπάρκεια τραχήλου κ.α.)
  • τα ταξίδια ( γενικά επιτρέπονται εκτός και αν ανακύψει μαιευτική αντένδειξη. Αποφύγετε τις μετακινήσεις με δίκυκλο. Φοράτε πάντα στο αυτοκίνητο ζώνη ασφαλείας. Με το αεροπλάνο μπορείτε να ταξιδέψετε με σχετική ασφάλεια μέχρι και την 32η εβδομάδα της κύησης. Τέλος συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν το ταξίδι πρόκειται να διαρκέσει πολλές ώρες).
  • την άσκηση (ήπια άσκηση γενικά είναι ωφέλιμη. Αν δεν υπάρχει μαιευτική αντένδειξη το περπάτημα, το κολύμπι αλλά και άλλες μορφές άσκησης όπως η yoga για εγκύους επιτρέπονται)
  • Τη βαφή μαλλιών (αποφύγετε τις κλασσικές βαφές, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Ενημερώστε τον κομμωτή/κομμώτριά σας ότι είσαστε έγκυος. Προτιμάτε φυτικές βαφές.)