Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα είναι ινομυώματα που εντοπίζονται εξολοκλήρου ή το μεγαλύτερο μέρος τους στο εσωτερικό της μήτρας, την ενδομητρική κοιλότητα.

Η αρχική τους διάγνωση γίνεται συνήθως με το κλασσικό γυναικολογικό δισδιάστατο υπερηχογράφημα (είτε με άλλες πιο  εξειδικευμένες μεθόδους όπως είναι η τρισδιάστατη υπερηχογραφία ή η Υδροϋστεροϋπερηχογραφία ή η διαγνωστική Υστεροσκόπηση).

Αποτελούν συνήθη αιτία ανώμαλων αιμορραγιών από την μήτρα (προκαλούν βαριές παρατεταμένες περιόδους-μητρορραγίες) αλλά και αίτιο υπογονιμότητας.

Η αφαίρεσή τους γίνεται με υστεροσκόπηση ( με ρεζεκτοσκόπιο-μέθοδος που το κόψιμο του ιστού γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρικής ενέργειας).

Το ινομύωμα κόβεται τμηματικά με τη βοήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα επιτυγχάνεται αιμόσταση. Σε μεγάλα υποβλεννογόνια ινομυώματα με επέκταση και στο τοίχωμα της μήτρας, πλήρης εξαίρεσή τους μπορεί να μην είναι εφικτή σε ένα χειρουργικό χρόνο και πιθανώς να χρειαστεί επανεπέμβαση.

Οι επεμβάσεις γίνονται υπό γενική αναισθησία και η ασθενής λαμβάνει εξιτήριο συνήθως την ίδια ημέρα.

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Παναγιώτης Μπελίτσος είναι εξειδικευμένος στην διαγνωστική και επεμβατική υστεροσκόπηση, εκτελώντας το σύνολο των υστεροσκοπικών επεμβάσεων. Διαθέτει πιστοποίηση στην ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική (Bachelor in Endoscopy Certificate)  από την European Academy of Gynaecological Surgery.