Διαρκεί από τη στιγμή τη σύλληψης έως και 12 εβδομάδες μετά.

Η περίοδος δεν έρχεται την αναμενόμενη ημερομηνία. Έτσι είναι σημαντικό να ανακαλέσει η μητέρα πότε ήταν η πρώτη ημέρα της προηγούμενης περιόδου, ώστε να μπορέσει να καθοριστεί η ηλικία της κύησης. Εναλλακτικά αυτό γίνεται κατά την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό με υπερηχογραφική εκτίμηση.

Η μητέρα παρατηρεί τις πρώτες αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη: ναυτία ή και έμετοι, αίσθημα κόπωσης, συχνοουρία, αίσθημα τάσης και βάρους στο στήθος.

Το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι η περίοδο που ξεκινάει η δημιουργία όλων των οργάνων του εμβρύου. Είναι κρίσιμη περίοδος γιατί σε αυτή μπορεί να επιδράσουν παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να έχουν βλαπτική επίδραση στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι σημαντική έτσι ώστε να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, να δούμε την ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου, να δούμε την καρδιακή λειτουργία (μετά την έκτη εβδομάδα) και να διενεργηθεί ο προγεννητικός έλεγχος με εξετάσεις αίματος, ούρων και κολπικού υγρού. Περαιτέρω έλεγχος μπορεί να είναι απαραίτητος ανάλογα με το ιστορικό της εγκύου.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου προγραμματίζεται η εκτέλεση του υπερηχογραφήματος για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών (“Αυχενική Διαφάνεια”)