Το δεύτερο τρίμηνο διαρκεί από την 14η έως την 24η εβδομάδα της κύησης (κατά σύμβαση προσθέτουμε για τον υπολογισμό της εβδομάδας κύησης 2 εβδομάδες συνήθως, στην ηλικία κύησης σε εβδομάδες που προκύπτει μετρώντας από την πρώτη ημέρα της Τελευταίας Εμμήνου Ρύσεως)

Είναι η χρονική περίοδος που τελειοποιείται η διαμόρφωση των οργάνων και των δομών του εμβρύου. Το έμβρυο μεγαλώνει σημαντικά σε μέγεθος και παράλληλα αρχίζει και μεγαλώνει η κοιλιά της μητέρας. Την 16-18η εβδομάδα η μητέρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις εμβρυικές κινήσεις.

Οι έμετοι παύουν στο δεύτερο τρίμηνο. Η κοιλιά της μητέρας μπορεί να συσπάται ήπια και σε μη καθορισμένες χρονικές στιγμές. Φροντίστε να κοιμάστε στο αριστερό κατά προτίμηση πλάι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο θα μεγαλώνει η κοιλιά σας, ώστε να μην πιέζεται ένα μεγάλο αγγείο που υπάρχει πίσω από την μήτρα, η κάτω κοίλη φλέβα.

Προσέξτε τη διατροφή σας και την υπερβολική λήψη βάρους! Συνεχίστε τη φυσική σας δραστηριότητα και την ήπια άσκηση ανάλογα με την φυσική σας κατάσταση.

Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από το γιατρό σας πρέπει να γίνεται ανά 4 εβδομάδες εκτός αν υπάρχουν παράγοντες επιβαρυντικοί για την ομαλή εξέλιξή της.

Στο τέλος του 2ου τριμήνου προγραμματίζεται και το υπερηχογράφημα αναλυτικής ανατομίας του εμβρύου (” Β Επιπέδου).