Το τρίτο τρίμηνο της κύησης ξεκινάει από την 25 εβδομάδα και διαρκεί μέχρι την γέννηση του εμβρύου. Είναι η περίοδος που το έμβρυο καθίσταται βιώσιμο, που τελειοποιούνται λειτουργικά και ανατομικά οι δομές του.

Η κοιλιά σας θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και προς το τέλος θα φτάσει μέχρι το κάτω άκρο του στέρνου σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά όργανά σας να πιέζονται  και να νιώθετε τα ανάλογα συμπτώματα: η πίεση του στομάχου προκαλεί δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με καούρες. Φροντίστε να τρώτε μικρότερα γεύματα και να μην τρώτε αμέσως πριν τον ύπνο. Η πίεση των πνευμόνων προκαλεί αίσθημα δυσφορίας και ενίοτε δύσπνοιας. Η πίεση της ουροδόχου κύστεως έχει ως αποτέλεσμα την συχνοουρία. Η μέση μπορεί να πονάει. Προσοχή να μην σηκώνεται μεγάλα βάρη. Τα δάκτυλα στα χέρια μπορεί να μουδιάζουν ή να πονάνε (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα). Περιορίστε τη λήψη άλατος και φροντίστε τα χέρια σας να είναι κατά τον ύπνο σε ανάρροπη θέση (πιο ψηλά ώστε να ξεπρήζονται).

Το έμβρυο αρχίζει να αντιλαμβάνεται το έξω κόσμο. Μιλήστε του! Είναι σημαντικό και υπάρχουν ενδείξεις ότι το συναισθηματικό δέσιμο του μωρού με τους γονείς του ξεκινάει από την ενδομήτριο ζωή. Το έμβρυο κλωτσάει όλο και πιο δυνατά και πιο συχνά μέχρι κάποιες εβδομάδες. Φροντίστε να νιώθετε τις εμβρυικές κινήσεις (να “ακούτε¨το μωρό) καθημερινά τις ίδιες περίπου φορές. Είναι σημαντικό για να διασφαλίζεται το καλώς έχειν του εμβρύου.

Η μήτρα συνεχίζει να συσπάται ακανόνιστα προετοιμαζόμενη για τον τοκετό. Ενημερώστε το γιατρό σας αν αυτές οι συσπάσεις γίνουν ρυθμικές, μεγάλης διάρκειας και επώδυνες. Ίσως ξεκινάει ο τοκετός! Προσέξτε για ακούσια απώλεια υγρών (“σπάσιμο των νερών”) από τον κόλπο ή για αίμα. Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας!

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης θα πρέπει να έχετε έτοιμη και την βαλίτσα του μαιευτηρίου. Μιλήστε με τη μαία ή το γιατρό σας για το τί θα χρειαστείτε. Επισκεφθείτε το μαιευτήριο νωρίτερα, ώστε να είστε εξοικειωμένη με το χώρο. Παρακολουθείστε μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής και θηλασμού.

Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από το γιατρό σας θα πρέπει στην αρχή του τρίτου τριμήνου να γίνεται ανά 4 εβδομάδες εκτός και αν υπάρχει μαιευτική ένδειξη συχνότερης παρακολούθησης. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη η παρακολούθηση θα γίνεται συχνότερη.